Sunday, 16 October 2011

Daun Ketum. Tahu ?

Daun Ketum telah lama menjadi bahan perubatan tradisional sebagai minuman pemulih tenaga bagi wanita yang baru lepas bersalin. Daun ini direbus dan airnya diminum sebagai pemulih tenaga, juga bagi rawatan mengeluarkan angin dalam badan dan bagi merawat sakit belakang. Bagaimanapun air rebusan daun Ketum telah disalahgunakan dan mula dijual secara meluas kepada pengguna biasa.

Pokok Ketum menjadi terkenal pada awal tahun 2003 kerana ia dikatakan berupaya menjadikan seseorang itu ketagihan kerana ia mengandungi mitraginin. Mitraginin telah disenaraikan dalam Third Schedule of Poisons (Psychotrapic Substance) Regulation 1989, Poison Ordinance 1952. Dengan itu pokok Ketum telah diisytiharkan sebagai bahan larangan mulai Januari 2003.



*Copy paste dari Wikipedia. Sorry lah, malas nak letak link dia. Tengah mengantuk ni -.-Aku tau mesti bosan nak baca fakta ni. Pendek cerita. Kalau rebus daun ketum ni dan minum air dia melampau lampau, kau boleh jadi macam ketagih dadah. Aku pun baru tau benda ni semalam. Selepas bercerita dengan sedara mara, makcik, sepupu aku. Kenapa ?

Sebabnya, kawasan perumahan aku ni. Ada satu rumah kat hujung taman ni disewa oleh manusia yang sangat tak bertanggungjawab. Budak lelaki dia bising macam s*al. Memang bongok ah aku cakap. Kalau dia reverse kereta, konfem langgar orang, takpernah taklanggar.

Pernah juga terdengar perbualan mamat mamat sakai ni cakap 'pokok ni best woi, pokok ni power !'. Hah, memang dah sah lah diorang ni penagih. Diorang baru je tanam pokok tu dan tekalah apa jadi ? Haaaaa, pokok tu dah tumbuh tinggi lagi dari bumbung rumah tu !! Cepat gila doh ! :O

Budak budak ni pun macam entahlah. Bayangkan. Dia pindah masuk, rumah tu ada 3 sliding door. Lepas dah chiao dari rumah tu.. Sliding door tinggal satu je -.- macam haram diorang ni. Penduduk kawasan perumahan aku pun tak berapa senang dengan kehadiran pengganggu keamanan ni.

Mereka suka buat havoc tak kena tempat dan pernah kena bantai dengan sekumpulan bangsa India sebab diorang ni cel**a sangat perangai. Padan muka.


Akhir kata : sorry takdapat nak letak gambar daun ketum ni. Carilah kat Google ya :)

2 comments:

  1. sedak jugop air ketom yedak. muehehe

    ReplyDelete
  2. @NuR 'aQiLaH hihihi, selalu rasa lah ni yeh ? ;)

    ReplyDelete

Solat penuh harini ?